Honung

Så här går det till lite enkelt förklarat:
Honungsbin flyger runt och samlar nektar som finns i blommor. De flyger sen till sin bikupa och lagrar den i bikupans vaxkakor, nektarn har omvandlas till det vi kallar honung. När biodlaren ser att bina sätter vaxlock över vaxkakan är honungen mogen och ska skördas. Bisamhället behöver honung för att överleva och det är överskottet som biodlaren tar hand om.

Vaxlocken tas bort och man placerar vaxkakorna i en honungsslunga. Där slungas honungen ut ur vaxkakorna av centrifugalkraften. Nästa steg är att sila honungen så vax och främmande partiklar försvinner. Nu har man nyslungad honung. Den är alltid flytande. Man sätter tillbaka vaxkakorna i bikupan så att bina kan fylla dem igen.

Man rör om i honungen så att den får en härlig rätt konsistens. Det gör man ett par gånger om dagen, tills honungen fått rätt fasthet. Till slut tappar man honungen på burk.

För att köpa honung, kontakta Håkan på telefon 0708-27 37 46
eller via mail: hakanstrom68@gmail.com